Ga naar de inhoud

Warhaus, LuxorLive Arnhem, 11 november 2023

Tussen de nagelmende klanken uit het orgeltje op het podium, en het moment dat we de fraaie LuxorLive-zaal uitgeveegd werden, was er nog ruimte voor de altijd noodzakelijke evaluatie van het concert. Niet alleen met Ben, Jan en Jildou, met wie ik was, maar ook met Julian en Ellen, die we precies op dat evaluatiemoment tegenkwamen. Gemengde reacties. En wel een beetje begrijpelijk. Want Warhaus en dan met name de stem van Maarten Devoldere, kan lijzig klinken. En dat lijzige zóu op 1/3 van het concert naar saaiigheid kunnen neigen, ware het niet dat de muziek van Warhaus altijd dat zwoele in zich heeft. Waardoor het wat mij betreft wel rustig, maar niet saai was. Bovendien zitten er altijd lekkere dingetjes in verstopt. Gekke gitaarlikjes, vreemde drumroffeltjes, huppelende basritmes of geloopte trombone- of vioolklanken. The devil’s in the details, en details waren er genoeg, het zijn goeie instrumentalisten. Precies op het moment dat het tempo duidelijk trager en trager werd (ik had zelfs de indruk dat het nog iets trager was dan op de platen zelf), ontspoorde het lekker in een lange improvisatie-jam waarbij met name gitarist Jasper Maekelberg en drummer Michiel Balcaen even de kooi uit mochten.

Het repertoire omspande de 7 jaar sinds het uitkomen van “We fucked a flame into being” tot de 2 dagen oude nieuwe single “Popcorn”. Dus in het duidelijk stevigere laatste deel van het concert ook het live heel erg sterke “Beaches” (tune van een bekend TV programma), het mooit uitwaaierende “Time Bomb” en als afsluiter            de ultieme mee-neuriër van Elbow-achtige proporties “Open window”.

Had ik al gezegd dat support-act Oyesono (gitarist Jasper Maekelberg en zangeres/toetsenist Billie Leyers) met hun groovy electronica een erg leuk, dansbaar, opzwepend en overtuigend openings-optreden gaven? Ja toch? Mooi, dan ben ik klaar. Nog niet helemaal, want de conclusie is wat mij betreft, ondanks die gemengde reacties, dat het een erg mooi, zwoel, fraai opgebouwd optreden was waarbij zowel het hoofd als de onderbuik aangenaam geroerd werden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *