Ga naar de inhoud

Prince 2010

Prince, Gelredome Arnhem, 18 november 2010

Op het laatste moment overgehaald om mee naar Prince te gaan. Want: Drukke week en de dag daarna ook al een concert gepland. Maar… een serieuze popliefhebber die Prince nog nooit live aanschouwd heeft, dat kan natuurlijk niet. Dus stond ik deze donderdagavond middenin een bijna uitverkocht Gelredome (met Rubin en Meike, ik was meegereden met Corry en Pieter, die ergens op de tribunes zaten).

Wat ik absoluut nooit verwacht had, was dat hij opende met een cover van mijn all-time favourites: Stratus van Billy Cobham. Wat een weergaloos nummer en wat een weergaloze interpretatie. De zaal raakte wel wat in verwarring, want ik denk dat stiekum iedereen wel een beetje op de “greatest hits” rekende, en Stratus is dat allerminst! Ze kwamen echter wel, Purple Rain, I would die 4 U, Let’s go crazy, Raspberry Beret, Kiss, noem ze maar op. Soms verpakt in een soort medley, gelardeerd met covers van Sly & the family stone (Everyday people, nog zo’n favoriet van me), Sheila E, Morris Day & the Times, Janet Jackson en anderen. Binnen 10 minuten begon zelfs de kale, met mensen beklede megahal Gelredome te dampen en te stomen. Want de funk zat er goed in. De show was redelijk sober, geen grote stellages, wel mooie videopresentaties en een lichtshow. Het geluid redelijk, ik ben eigenlijk nooit tevreden over stadion-optredens waar het het geluid betreft, het is altijd een compromis.

Publieksparticipatie is een must bij zo’n feest op het podium en dat vond dan ook ruimschoots plaats. Eerst doordat een fraaie dame van de eerste rij de piano werd opgehesen en later doordat enkele tientallen op het podium mochten komen dansen. De rest stond inmiddels volop in de zaal te dansen, want stilstaan bij Prince, dat valt niet mee.

Het concert stopte al na zo’n 1,5 uur, maar na de laatste (4e!) toegift, stond de klok ruim 3 uur later.

De conclusie, en dat doet mij natuurlijk persoonlijk zeer veel deugd, moet luiden, dat er ook nog voor vijftigers hoop is waar het op op artistiek verantwoorde wijze feestjes bouwen aankomt….