Ga naar de inhoud

De Raggende Manne 2019

De Raggende Manne, Doornroosje Nijmegen, 25 april 2019

Frontman Bob Fosko

“Nee, da’s niks”…. Je hebt het niet van mij hè, dit is de afsluitende conclusie van frontman Bob Fosko zélf, van De Raggende Manne, na de laatste toegift in Doornroosje. Nou heet dat 8 seconden durende nummer ook toevallig “Nee’s niks” en laat het nou ook net de enige tekst van het nummer zijn. Én ik geloof niet dat hij het echt meende. Want gedurende dit optreden van deze enigszins beladen “Alles Kleeft” tournee, straalde alles aan iedereen uit dat ze er lol in hadden. Bob, band, en bekenden. Want die bekenden waren nodig ter ondersteuning van schreeuwlelijk Fosko, omdat het woordje “beladen” uit de vorige zin sloeg op de pas geconstateerde ernstige ziekte bij onze charismatische held, die hem verhinderde om de hele avond plankgas te gaan. Het concert werd dan na het eerste nummer ook opgedragen aan het OLVG “want van hun mocht ik vanavond optreden”. Tussen de gekte die we kennen van de Nederlandstalige pokkeherrie van De Raggende Manne waren dit soort opmerkingen tekenen van berustende humor, aan het eind ondersteund met een hoopvolle “jullie zijn nog niet van me af!”. We houden je er aan Bob!

Die geniale gekte was al bekend, de oerbrul van Bob Fosko tovert nog steeds een grijns van ’t ene geteisterde oor naar de andere en het meeloeien op orkaansterkte van teksten als “Ik vind je leuk, ik vind je aardig, maar je stinkt uit je bek als een beer uit zijn reet” heeft een louterende werking op de ziel. Net als “ik sta te lulle bij de bus. Te zeiken over het kloteweer”. Wie dit niet snapt vindt vast zijn heil in andere zaken als Jomanda, XTC, carnaval of klaagbrieven schrijven naar de gemeente (want je moet ’t toch ergens kwijt!), maar ik vind dit een heerlijke catharsis, even lekker schreeuwen op krassende gitaren, bonkende bassen en drillende drums. “t liefst natuurlijk tweestemmig, zoals in de door de burgemeester op de verboden liederen lijst geplaatste hit “Poep in je hoofd”. Of de met het hele orkest op rij begeleid met accordeon gespeelde smartlapcover “de fles” van Jan Boezeroen. Heerlijk!

“Nee da’s niks” Ik geloof het echt niet. Aan het eind van zo’n dynamiet-avond roep je dan als import-achterhoeker enthousiast uit volle overtuiging: “kón slechter!”. Oftewel: Heerlijk avondje raggen. Met broer Ben. En neef Geert (want dat vervult me natuurlijk helemaal met trots: Bob Fosko=Geert Timmers=neef)

Met dochter Ella!