Ga naar de inhoud

Huntenpop 2013

Huntenpop, Dru cultuurpark Ulft, 24 augustus 2013

Het moet de vrees van iedere festivalorganisator zijn. De weersvoorspellingen zien er de hele week geweldig uit. Langzamerhand zakt de beloofde 30 graden naar 22 en op de dag zelf blijkt eerst de zon al snel achter een grijs wolkendek verdwenen, waarna het vanaf een uur of vijf ook nog begint te miezeren en uiteindelijk echt regenen. Nee, weergoden, zo hadden wij dat niet afgesproken!

Pech dus voor hoofdact Guano Apes, die hun strakke en heftige set in de redelijk stromende regen gaven. En met m’n t-shirtje, korte broek en slippers, volstond ik met er langs lopen, van de 3FM serious talent tent, naar de Ulft stage. Van respectievelijk een weer geweldig concert van Kensington, inmiddels een van de beste Nederlandse bands van het moment, naar de DJ set van Pendulum, voor ons de afsluiter van het festival. Kensington was erg goed, maar een deel van hun kwaliteiten gingen verloren in een niet al te best geluid. Hard en met naar mijn idee een beetje te veel galm.  Desalniettemin: Een top-act! De DJset van 2 ex-leden van de voormalige band Pendulum begon een half uur te laat en knalde wel lekker met de bekende drum&bass geluiden. Die rapper er bij komt een beetje overbodig over, maar als zijn functie was het publiek opzwepen, dan is hij er wel in geslaagd.

Deze act zat met Boemklatsch en Drumcomplex & Roel Salemink aaneengekoppeld als afsluiter in de Ulft-tent. Samen met het al eerder geprogrammeerde Zweedse Movits! waren het de enige dance/hip-hop acts trouwens, de gitaren domineerden dit jaar behoorlijk. Movits stond als contrast tegenover het heel erg ingetogen spelende Mister & Mississippi, met energieke feest hip-hop. In het Zweeds dus, maar dat maakte het feest niet minder. Het was leuk verblijven in die tent, al vond ik de beats niet heel erg verrassend of origineel. Muzikaal gezien was het snel bekeken.

Maar muzikaal gezien waren we al heel erg verwend door Navarone, die het vergeven zij dat ze de regen in Ulft introduceerden tijdens hun verder geweldige set. Een jaar of drie geleden zag ik ze voor het eerst 200 meter naar rechts, in de popzaal van de Dru, en dat was al overdonderend goed. In de tussentijd zijn ze alleen maar beter geworden. De ingredienten: jaren 70 rock met uitstekende gitaarriffs, uitbarstend tot orkaangeweld, de goede looks, het perfecte instrumentarium en een zanger die het aankomende slechte weer nog enigszins op afstand houdt met zijn charisma van pure energie en een immer goed humeur. En zijn geweldige stem uiteraard, hij kan uithalen à la Ian Gillan (ik heb ze ook echt een keer een cover van Child in time zien doen!)

Die 70’s invloeden, vermengd met hakkende riffs die aan Rage Against The Machine deden denken, hoorde ik trouwens ook bij the Muff, een van de weinige nog iets verrassende bands. Dat klonk erg goed! Lijkt me wel een band met potentie, zullen we hopelijk nog vaker terug gaan zien. Het programma verder was inderdaad minder verrassend dan ik van Huntenpop gewend ben. Grote namen als deze keer Bløf (professioneel, maar ook wel heel voorspelbaar), Ilse de Lange (niet mijn kopje thee, maar wel erg goed spelend, ook in de regen) werden in het verleden afgewisseld met wat meer echt alternatieve, beginnende bands. Nu zijn bands als Handsome Poets en Kensington toch eigenlijk wel redelijk mainstream geworden, en kun je the Spax (punk), Toy Dolls (pretpunk, beetje uitgekauwd eigenlijk wel), Tenement Kids (Rock, goed gedaan, maar bepaald niet vernieuwend), the Hoax (blues, niet goed kunnen horen) of Jaimi Faulkner niet echt verrassend, vernieuwend of heel erg spannend noemen. Dat vond ik deze keer wel wat minder. Mozes and the firstborn was de enige band die echt aanstormend talent is. “Skills” is al een iets bekender nummer, de rest van hun set klonk lekker dreinerig en was leuk.

Ik gun Huntenpop, met hun inmiddels 24-jarige traditie, het inmiddels met hard werken bereikte succes van harte. Maar muzikaal gezien hoop ik de komende jaren ook, zoals in het verleden vaak gebeurde, nog wat meer verrast te worden. En dat van die zon, dat gaan we volgend jaar absoluut regelen. No rain!