Ga naar de inhoud

Kraak & Smaak 2017

Kraak & Smaak, Muziekgieterij Maastricht, 29 april 2017

Een weekendje weg met (schoon)broers Ben en Jan naar Maastricht doen we vaker, en doen we altijd onvoorbereid: We zien wel wat we doen en wat we tegenkomen. Zo ontdekten we ’s morgens bij het ontbijt dat ’s avonds Kraak & Smaak optrad in de Muziekgieterij. Verder hebben we ook niet gekeken, want mijn verwachting was dat dát het optreden was dat we wilden zien. Een grote verantwoordelijkheid natuurlijk, want wat nou als ze het niet leuk zouden vinden?…

Van het voorprogramma “L’enfant” hebben we nog twee nummers gezien, te weinig om een oordeel te vormen. Maar vanaf het eerste nummer van Kraak & Smaak was wel duidelijk dat dit de muziek voor dat moment was: Supervette live gespeelde house, disco, funky pop, muziek waar je op geen enkele mogelijke manier bij stil kunt blijven staan. Daar hebben we dan ook weinig pogingen toe gedaan. Kraak & Smaak is vooral bekend van de ultiem groovende “squeeze me”, en dat nummer zat al vrij vroeg in de set. Niet dat daarmee al het kruit verschoten was, want er zat nog veel meer sappigs in het vat. Heel veel meer!

De kern van K&S is een producers-trio. Maar op het podium is  het totaalbeeld: drums, bas (vooral veel bas), gitaar, toetsen/samples, een DJ en een uitstekende zangeres, vaak in duet met de gitarist. Wat we te horen kregen was veel lichtvoetige dance, maar af en toe ook hoekige funk of wat heftiger gitaar en/of baswerk. Gekruid met toefjes soul en jazz. Alles met veel enthousiasme gespeeld en met zo veel enthousiasme, dat de zaal nog lang niet stil te krijgen was na de hoofdset en er nog 4 toegiften gespeeld moesten worden. Allemaal weer heel erg lekker.

Kraak & Smaak is een act die je vooral live moet ondergaan. En ik bedoel dan ook echt: ondergaan! Voor ons weekendje uit een heerlijke boost en een lekkere opwarmer voor de peetvader van de funk komende week. Maar daarover later meer!

(NB: Video is qua geluid niet goed gelukt. Het ehmm…. kraakt! maar smaakt ook!)