Ga naar de inhoud

Choir of Young Believers 2012

Choir of Young Believers, MaZ (Magdalenazaal) Brugge, 19 mei 2012

Een paar dagen vakantie houden in een stad, daar hoort ook concertbezoek bij. Helaas was het door hemelvaart rustig op concertgebied in Brugge. Althans, ik zou in eerste instantie nog niet heel erg enthousiast worden van de naam “Choir of Young Believers”. Ik ben nu eenmaal niet echt een reli-rock-fan. Maar wat blijkt: Het heeft helemaal niets met reli-rock te maken! Naderhand heb ik nog even staan kletsen met een paar bandleden en ze hoorden de associatie vaker. De reden voor de naam was voor hun toch het positieve, het inspirerende, de verwachting die uitgesproken werd, het enthousiaste.

COYB is een band uit Denemarken die enige bekendheid heeft gekregen omdat een van hun tracks gebruikt is als titeltrack voor de TV-serie “The Bridge”. Frontman Jannis Noya Makrigiannis speelde eerst in Lake Placid, en vormde in 2009 deze band. In Denemarken zelf haalden ze al een aantal keren een nummer een-positie met singles en de band heeft daar erg veel airplay gehad.

De MaZ (Magdalenzaal) is een kleine, redelijk intieme, maar erg mooie concertzaal met een perfecte akoestiek. Of het daaraan lag of aan de band met geluidstechnici zelf, weet ik niet, maar de sound tijdens het concert was perfect! De muziek is intiem en vaak ingetogen, maar barst ook regelmatig uit in percussieve galmende pathos. Je moet er wel van houden. En op zich doe ik dat niet eens zo erg, maar COYB heeft zo veel kwaliteit dat je bij zo’n concert maximaal staat te genieten. De songs zijn prima en de uitvoering is perfect. Centraal instrument de 12-snarige gitaar van frontman Makrigiannis, maar de 2e (electronische) percussionist speelt zeker ook een grote rol van betekenis. Daarnaast nog een flink bad van toetsen en mooie accenten van cello. Alles bij elkaar voldoende voor een erg genietbaar concert en voor ons op dat moment zeker kwalitatief een verrassing.