Ga naar de inhoud

Moss 2012

Moss, Luxorlive Arnhem, 28 september 2012

Vakmanschap. Dat is het beste woord dat bij het optreden van Moss hoort. Vakmanschap, precisie, passie en overtuiging. Die vier.

Om mijn impressie daar mee te besluiten is een tikje karig, dus toch maar iets meer. Deze avond bestond uit een dubbelconcert: The Secret Love Parade en Moss. TSLP is een Nederlandse band, die ijle, voornamelijk elektronische zweeftapijten met synthpercussie neerleggen. Dat doen ze goed, maar je moet er wel van houden. Fans van bijv. the XX kunnen het waarschijnlijk wel waarderen. Persoonlijk deed het me niet zo veel. Ik hou meer van stuwende liedjes met harmonische samenzang en tinkelende gitaren. Zoals een, ik noem eens een dwarsstraat, Moss bijvoorbeeld.

Die zijn juist weer héél goed in die stuwende liedjes met harmonische samenzang en tinkelende gitaren. Wat zeg ik, die zijn daar fantastisch in! De setting was simpel, in het op zich al mooie Luxorlive, met hooguit wat basic spots achter en naast de band en hier en daar stroboscoopeffecten. Aan show doet de band verder niet, het contact met de zaal is vrij minimaal en alle fun zit ‘m in de muziek zelf en de zichtbaar geconcentreerde inzet en het passievolle spel van de bandleden.

Wat je krijgt in die setting is perfect. De sound is helemaal op orde, alle gitaarlijntjes en tussendooreffecten komen prima door. De songs van Moss zijn van eenzame klasse en dat hoor je in zo’n live-setting helemaal. Juist op het moment dat je na een paar wat bravere liedjes je afvraagt of ze ook echt los kunnen gaan, komt daar de titelsong van Ornaments langs waarin de band lekker van leer gaat. Dat doen ze ook in de lang uitgesponnen toegift “Silent hill”. Uiteraard kwam het meeste werk van recente plaat Ornaments, maar vreemd was dat daarvan “the Hunter” niet werd gespeeld. Misschien hadden we toch om een tweede toegift moeten vragen, maar de vonk in het publiek was daar net niet voldoende voor. Aan Moss zelf lag dat zeker niet. Moss is op dit moment gewoon een van de beste bands van Nederland. Zonder opsmuk, als een brok pure chocolade, maar dan wel van de allerbeste soort.