Ga naar de inhoud

SP en CDA (ICT&Health)

SP en CDA

Blog ICT & Health februari 2017

Mocht u denken dat dit blog over politiek gaat: Nee, dit gaat niet over politiek. Dit gaat over wensen. Wensen met betrekking tot in mijn geval huisartsen-automatisering, maar ik denk dat het over alle zorg-automatisering gaat. Om maar eens een veelgehoorde opmerking van de werkvloer te parafraseren (meestal in de weekenddienst…): “zo kan het niet langer”

Ik ben een groot voorstander van het beschikbaar stellen van data aan de patiënt zelf. Ik denk dat dat goed is voor de zorg. Eigenlijk is het vreemd dat de meeste systemen alleen op een gekunstelde manier wat printjes kunnen maken die je mee kunt geven. Enige mogelijkheid om gegevens zichtbaar te maken, laat staan echt te delen zit er gewoon niet in.

Als je er goed over nadenkt zou het eigenlijk 180 graden gedraaid moeten zijn ten opzichte van de situatie die we nu hebben. Eigenlijk zou de patiënt zijn dossier moeten beheren en als hij contact met een zorgverlener heeft die zorgverlener toegang moeten geven tot zijn dossier. Desgewenst houdt de zorgverlener een deel van het dossier voor eigen gebruik. Maar goed, nu denk ik wellicht wat utopisch, laten we maar eens uitgaan van de huidige situatie. De zorgverlener beheert het dossier. En geeft de patient toegang indien gewenst.

Ai, nu ben ik ook nog te utopisch. Want dat kán helemaal niet!

Ik zie op mijn iPhone dat ik in de app “Gezondheid” ook een onderdeel “Medisch dossier” heb. Ik lees “Je medisch dossier kan als CDA-bestand (Clinical Document Architecture) beschikbaar worden gemaakt op de website van je zorgverlener, via e-mail of in een app.” Mooi, dat wil ik ook voor mijn patiënten! Even regelen via mijn HIS-leverancier. Die heeft in eerste instantie nog nooit van CDA gehoord. En geeft in een latere reactie te kennen dat er geen plannen zijn om dit beschikbaar te maken.

Niet goed! Patiënten aller landen verenigt u! Nou ja, hou het nu even bij Nederland. Maar dit voorbeeld is tekenend voor de stand van zaken. Delen van data? Geen prioriteit. We blijven werken met logge, verouderde systemen zonder koppel- of schaalbaarheid. ICT heeft te weinig prioriteit lijkt het wel. Dat moet anders. Ik wil een SP. Een Simpel Programma. Met CDA of welke andere koppelmogelijkheid dan ook. Maar op dit moment is het nog VVD. Veel te Veel geDoe.