Ga naar de inhoud

De Staat 2017

De Staat In The Round, Vasim, Nijmegen, 17 november 2017

De Staat is een band die bekend staat om zijn eigenzinnigheid. De band maakt altijd wat hoekige muziek, en hoekig kan staan voor dwars, nors, nukkig, creatief, springerig, onverwacht, rockend en vooral leuk. Dit alles door elkaar gemengd maakt De Staat. Rock, maar dan De Staat rock. Dansbaar, speels, gek, creatief.

Die creativiteit hebben ze nog eens uitvergroot in deze tour, De Staat in the round. Een aantal avonden achtereen in een speciaal hiervoor gebouwde tent op het Vasim-terrein in Nijmegen. Met, hoe kan het anders, een rond podium middenin die tent. Nou ja, ook vier kleine rondjes in de hoeken, waar bij één van de (drie?) nieuwe nummers van deze avond een deel van de band centraal blijft, terwijl de gitaar- en basecho’s heen en weer stuiteren tussen de hoeken van de tent. Mooi effect.

Tijdens voorprogramma De Likt bljft er nog een mooi gordijn rondom het centrale podium hangen. Tegen de tijd dat de Rotterdamse stuiterrapper uitgefeest is en met zijn op een miniscuul rood latex onderbroekje na naakte, getatoeëerde lijf crowdsurfend de tent door is gegaan, stijgt de spanning dan ook wat er áchter dat gordijn te zien is. Dat wordt in één moment duidelijk als na een paar minuutjes dreigende klanken het gordijn ineens neervalt en de band, naar binnen gericht op het podium, Round begint te spelen. Introvert is niet bepaald het juiste woord, want de sfeer is meteen redelijk extatisch, maar laten we het introspectief noemen. Meteen hierna wordt duidelijk dat Torre Florim met name, maar toch ook de rest van de band er zin in heeft, want de blik wordt letterlijk naar buiten gericht, het podium begint te draaien en de band speelt met aanstekelijk enthousiasme maar professionele strakheid in rap tempo toppers als Peptalk, Sweatshop, Make the call, leave it all, Input source select, Make way for the passenger. Witch doctor uiteraard, in de toegift (met de inmiddels onvermijdelijke publieke draaikolk). De kwaliteit is sowieso al hoog, maar het festijn wordt nog lekkerder door de inzet van een tweede drummer, gastvocaliste Luwten en aan het eind nog even de hulp van de crew van De Likt. Én door de inzet van mooie lichteffecten, bewegende TL-balken. Én door de inzet van de eigen mobiele telefoon, waarbij halverwege het optreden het door Torre Florim’s gefilmde telefoonbeeld, live op je eigen telefoon wordt uitgezonden. Een heel grappig effect trouwens.

Creativiteit dus niet alleen in De Staat’s composities, maar ook in de uitvoering en de manier waarop de show is vormgegeven. Het slotnummer, ook een nieuwe song, breed uitgesponnen, belooft veel voor de aangekondigde nieuwe plaat waar aan gewerkt gaat worden.

Het was voor mij een familie-uitje, met zoons Martijn en Luc, beiden heel enthousiast, net als Charlotte en Julien die ook mee waren.  Ik heb Luc, voor wie het zijn tweede concert in 1,5 week was (nee, in zijn hele leven!), wel moeten uitleggen dat dit bepaald niet het gemiddelde is wat je bij concerten kunt verwachten. Dit was topkwaliteit!