Ga naar de inhoud

De Staat 2014

De Staat, Dre Cultuurfabriek Ulft, 25 januari 2014

Ik heb de Staat hoog, maar heb ze inmiddels ook al een paar keer live gezien. De drang om na een zaterdagsdienst en een drukke week ’s avonds naar de Dru cultuurfabriek af te reizen om ze nog eens te zien was niet hoog genoeg om een kaartje aan te schaffen. Maar het lot bracht daar verandering, want zoon Martijn won twee kaartjes en nam Pa mee. Wat een goed idee bleek dat!

Want De Staat blijft je omver blazen. Alsof ze voor het eerst na jaren weer het podium op mochten, zo spetterde de energie en de lol in het spelen de zaal in. Wat verraadt waarom ze inmiddels gepokt en gemazeld zijn, is het superstrakke spel en de geweldige sound die er te genieten viel. Daarbij vergeleken viel de sound van voorprogramma Indian Askin duidelijk in het niet. Al zegt dat niets over de kwaliteit van deze band, qua sfeer met hun hakkende hoekige ritmes prima passend bij De Staat. Geen gemakkelijke nummers als je ze voor het eerst hoort, maar er zaten zeker een paar erg goede bij. In ieder geval een toepasselijk opwarmertje voor de hoofdact.

Zoals gezegd, een zeer strak, perfect geluid, en vooral veel spelplezier kenmerkten de set van de Staat. Een mooie mix van de drie albums kwam voorbij, uiteraard met de nadruk op I_CON. Zo’n nummer als Devil’s blood springt live gespeeld er helemaal bovenuit, perfecte song. Erg grappig was de cover van Jason Derulo “Talk dirty”. Je associeert R&B niet echt met de Staat, maar ze kwamen er perfect mee weg, klonk echt goed.

De Staat is op dit moment een van Nederlands grootste, beste bands. Een band die het, zo bewijst deze avond maar weer, verdient om vaker bezocht te worden