Ga naar de inhoud

Blog ICT&Health februari 2020

E-MINEUR-HEALTH: DENK NIET VANUIT HUIDIG REFERENTIEKADER

Eind jaren ’80, toen de hip-hop en dance groter groeide, waren de reacties van mijn generatiegenoten vaak: “Ik hou alleen van échte muziek”. De nieuwe muziek hoorde daar kennelijk niet onder, want “het klinkt allemaal hetzelfde”. Wat een onzin!

Een generatie verder heb ik het met mijn kinderen veel over muziek en voeden zij me met nieuwe namen. Af en toe laat ik ze “echte” bands horen en ze horen daar wel leuke dingen bij, maar volgens één van hen “klinkt het wel allemaal hetzelfde…”

Ik moest daar aan denken na de kritische columns van Joost Zaat(Volkskrant) en Jochen Cals (Observant) op de dag van de opening van de e-healthweek, afgelopen januari. Kritisch kijken is heel belangrijk, maar ik vond de toon in beide columns niet kritisch maar negatief. En dat is niet nodig. Zaat viel onder andere over het feit dat zaal en podium vol zaten met bestuurders en beleidsmakers, waar bleven de zorgverleners? 

ZORGVERLENERS VRIJ BEHOUDEND

Nou stel ik die vraag ook graag, want hoewel ze er inmiddels wel zijn, kun je moeilijk met droge ogen beweren dat we als zorgverleners erg innovatief en vooruitstrevend zijn op het vlak van e-health. Er zijn wel goede redenen om niet te hard van stapel te lopen, maar ik vind dat we wel heel erg aan de behoudende kant van de streep blijven. Er gebeurt te weinig vanuit ons zelf! 

Cals zegt weinig apps in zijn spreekkamer te zien, maar vergeet kennelijk dat een e-health-toepassing als Thuisarts.nl alleen al zorgt voor 12 procent minder mensen die überhaupt de spreekkamer nog binnenkomen. En als hij de ‘e’ ook nog eens reserveert voor ‘empathie’, alsof e-health het tegenovergestelde zou betekenen, dan gaan mijn nekharen overeind staan. 

Het doet me heel erg denken aan de muziekdiscussies: denken vanuit het huidige referentiekader. Ondertussen vergetend dat bijvoorbeeld de personeelsproblemen in de bestaande zorg toenemen. Als je straks per huisarts ineens méér patiënten moet zien in minder tijd, dan ben ik benieuwd waar we de tijd voor empathie nog vandaan denken te halen. 

E-HEALTH KAN BIJDRAGEN AAN EMPATHISCHE ZORG

Nieuwe zorgvormen kunnen een deel van die druk weg halen zodat we de tijd die we overhouden, zinnig kunnen blijven besteden. Waar we het over eens zijn is dat empathie belangrijk is en blijft, maar in mijn visie kan e-health juist bijdragen aan empathische zorg. 

Het is tijd voor nieuwe muziek. En laten we niet in e-mineur blijven klinken. 

TAGS

LID REDACTIERAAD ICT&HEALTH

BART TIMMERS

Bart  Timmers

MEER VAN DEZE AUTEUR

DEEL DIT ARTIKEL

E-mineur-health: denk niet vanuit huidig referentiekader
https://www.icthealth.nl/blog/e-mineur-health-denk-niet-vanuit-huidig-referentiekader/
Link naar het originele artikel