Ga naar de inhoud

Blog Medisch Contact “Gootsteenonderhoud”

https://www.medischcontact.nl/opinie/blogs-columns/blog/uw-gootsteenonderhoud-moet-echt-veel-beter.htm

Bart Timmers

Bart Timmers 06 mei 2019 2 minuten leestijdblog

‘Uw gootsteenonderhoud moet echt veel beter’

6 reacties

Overleg met de loodgieter. Het afvoerputje loopt niet lekker door. De spoelbak begint af en toe vol te lopen en dat kan nooit de bedoeling zijn. Zoals het een beetje vakman betaamt, kijkt hij eens licht afkeurend over zijn brilletje, tikt wat hier en daar, zucht en zuigt wat lucht door zijn getuite lippen, zijn hoofd ondertussen lichtjes schuddend. Tsja, dit is vragen om problemen hè? Geen goed gootsteenonderhoud!

Gootsteenonderhoud? Wat krijgen we nu? Vertel me meer!

Kijk meneer, zo’n afvoerputje, dat heeft maar een beperkte capaciteit. Dus als u daar te veel rommel doorheen wil persen, dat gaat niet hè? En als u dan niet één, maar veertien kranen openzet, dat gaat ook niet hè? U wilt gewoon te veel. Uw gootsteenonderhoud moet echt veel beter. Want wat gaan we anders krijgen meneer? Dan stroomt de rommel weer terug! Dan gaat het hele systeem verstoppen. 

Kijk, u moet het zo zien: zo’n afvoerputje, dat is eigenlijk net een huisartsenpraktijk. Allerlei gezondheidsproblemen stromen uw praktijk binnen. En dat stroomt dan lekker door. Maar stel nou dat er dan steeds meer kranen bij komen. Dan moet het putje groter. Want het moet blijven lopen hè? 

Dus als u dan ook de wachtlijsten van de verpleeghuizen en thuiszorg erbij krijgt, en al die steeds snellere terugverwijzingen uit de tweede lijn, en ketenzorg, POH-ggz, substitutie, budgetbeperkingen op scholen, in de ggz om maar eens wat te noemen, dan moet het wel blijven stromen hè? 

Maar wat zien we vaak? Dat er rommel in het putje komt. Rommel meneer! En dan stroomt het niet meer! Dus als uw afvoer dan vol komt met onnodige consulten over preferentiebeleid, of over niet-leverbare medicijnen, of over verwijsbrieven die voor de derde keer overnieuw moeten, of met om hulp roepende patiënten die meer dan een jaar op de ggz moeten wachten of met ICT die steeds verder achter gaat lopen of problemen met de jeugd-ggz of…

Jajaja, laat u maar mijnheer de loodgieter, ik heb een beeld, ik heb een beeld. Ik snap het. Het is eigenlijk vrij logisch allemaal. Gootsteenonderhoud. Het is bittere noodzaak. Want voor je het weet staat je keuken blank. En zie het dan maar weer eens netjes te krijgen. Dank u voor deze wijze les.