Ga naar de inhoud

Tool 2002

Tool, Ozz Openluchtfeest Nijmegen, 1 juni 2002

Nooit gedacht dat ik nog eens op een metal-festival terecht zou komen. En nooit gedacht dat Tool tot de metal gerekend werd. Maar goed, vorig jaar vistte ik achter het net, toen bleek dat hun concert in Tilburg in een half uur uitverkocht was (!), dit jaar wilde ik ze per se zien. En hoewel de ambiance laten we zeggen “apart” was heb ik me prima vermaakt. Even over die ambiance: een veld vol metal-liefhebbers, daar kun je je wat bij voorstellen. Inderdaad: veel tatoo’s, veel spijkerjacks/broeken/jasjes, veel lang haar en veel bierbuiken. En veel bier natuurlijk…. (nee, ik moest rijden!) Desalniettemin vooral veel genieten van ’s mensen’s favoriete muziek, zoals Slayer, waar ik persoonlijk niet bepaald warm voor loop, maar ze stonden nu eenmaal voor Tool.

Dan Tool zelf: Overdonderend! Natuurlijk waren alle ingrediënten van tevoren al zodanig dat ’t haast wel overdonderend zou moeten worden: geweldige muziek, langgekoesterde verwachtingen, een lekker zonnetje en een plekje vooraan het podium.

Dat ’t een stel geweldige muzikanten zijn blijkt ook live. Voor mij het meest opvallend is die fenomenabele drummer, Danny Carey. Wat een ongelooflijke power, maar ook bij die live gebrachte power blijft hij superstrak slaan en vooral heel inventief. James Maynard Keenan staat, in twee kleuren geschilderd en verder bijna naakt, superfanatiek continu voorovergebogen zijn teksten in de microfoon te spugen. Wat verder opvalt is dat de stukken met de bekende zeer strakke Tool-breaks ook bijzonder natuurgetrouw neergezet worden, een perfecte timing.

Voor de lol blijf ik na het optreden toch nog maar even kijken naar de hoofdact, Ozzy Osbourne. Ook daar een waanzinnige gitaris (Zakk Wylde), volkomen over de top, maar al denkt het publiek daar anders over, mijn hoofd-act is dan allang geweest….