Ga naar de inhoud

Moderat

Moderat, HMH Amsterdam, 1 oktober 2016

Sound and vision is de titel van een van de betere Bowie-nummers. En ik zou dat nummer graag willen gebruiken om het concert van Moderat te typeren.

Zonder het te weten had ik al eens een Moderat optreden gezien, hoewel ik ze eigenlijk pas een jaar of drie volg, vanaf het mooie album II. In 2012 stonden ze nog als Modeselektor op Lowlands. Moderat is de samenwerking tussen het duo Modeselektor en zanger Sascha Ring, alias Apparat. De recensie uit 2012 laat al enig enthousiasme doorschemeren (en herinneringen aan Radiohead!). Dat enthousiasme is na deze sound-and-vision avond alleen maar gegroeid.

Wat Moderat bijzonder maakt is de perfecte balans tussen electronische muziek en songs. Tussen beats en een verhaal. Tussen spannende sferen en opzwepende dance. Veel songs die bekend waren van de albums werden live opgerekt of in elkaar gemixed en ontaarden vaak in energieke, soms bombastische climaxen. De formule was ook nog herkenbaar van Lowlands 2012, langer stukken muziek, met tussendoor schuchtere pogingen van met name Sascha Ring om contact met het publiek te krijgen, met hier een daar ruimte voor voorzichtige humor (zoals het beurtelings met elleboog, knie of het hele lichaam starten van de hele korte sample die zo kenmerkend is voor single “Bad Kingdom”). De band klaagde er over dat ze niet goed konden zien wat de reactie vanuit de zaal was, maar dat had alles te maken met de waarschuwing die ze vooraf op het podium hadden staan: “Moderat is a very dark show. Do not use flash or light for filming”.

Die muziek is gewoon fantastisch. Ook om ze te zien spelen is mooi, in opperste concentratie en met inzet van het hele lichaam achter de knoppen (altijd wel een probleempje met electronische acts vind ik). Maar wat het echt bijzonder maakt zijn de visuals, de projecties en de belichting. Complete rastwerken met laserlicht, mooie, van supertraag tot extreem flitsende videoprojecties op de achtergrond en uiteraard een flinke overdaad aan stroboscopen en andere lichteffecten. Een totaalbeleving! Afsluiten met “Intruder” (het hoogtepunt van III) in de toegift is wat mij betreft dan ook de kers op de hele lekkere taart die Moderat in de HMH bakte.