Ga naar de inhoud

Recept voor persoonlijk onderhoud (MC)

Blog Medisch Contact, 26 september 2016

Recept voor persoonlijk onderhoud

3 reacties


Give me about a half a teacup of bass

Now I need a pound of fatback drums

Now give me four tablespoons of boiling Memphis guitars

This goin’ taste alright


Dit zijn enkele regels uit een van mijn favoriete soul-klassiekers: Memphis Soul Stew van King Curtis (1958). Omdat die Memphis Soul Stew zo populair wordt, wil iedereen weten wat erin zit. Het hele nummer bestaat uit het gezongen, maar vooral fantastisch gespeelde recept, uitbarstend in een spetterend funky blazersgedeelte.

Zó spetterend kan ik dit recept voor persoonlijk onderhoud niet maken – helaas –, maar nadenken over wat bijdraagt aan een gezonde dokter is wel een leuke uitdaging. Het idee voor dit recept ontstond naar aanleiding van een dialoog op Twitter met @doktersdialogen (www.doktersdialogen.nl), waarbij de vraag uiteindelijk was: Wat is jouw recept?

De basisingrediënten zijn in ieder geval een paar flinke brokken fascinatie en passie. Fascinatie voor mensen en fascinatie voor geneeskunde is waar het mee begint. Met fascinatie verveelt iets nooit. En passie maakt dat je vooruit wilt, groeien in je vak, groeien als professional, groeien als mens. Als je een van beide ingrediënten niet (meer) bij de hand hebt: Zorg dat je ze in huis krijgt!

Marineer ze in een ruime hoeveelheid compassie (zie bijvoorbeeld www.compassionforcare.com). Let er goed op dat de basis nooit droog komt te staan en giet desnoods flink bij.

Roer hier ondertussen enkele scheuten ontwikkeling en uitdaging doorheen. Zonder deze ingrediënten wordt de basis taai en droog. De hoeveelheid uitdaging moet wel in balans blijven, het hele gerecht kan snel té scherp worden.

Als het geheel een tijdje suddert is het belangrijk voortdurend kleine scheutjes reflectie toe te voegen. Dit is essentieel voor een uitgebalanceerd gerecht. Een klein beetje uit balans tijdens het koken is niet zo erg, mits je altijd wat backup bij de hand hebt. Steun en begrip werken ook goed.

Vanzelfsprekend is een uitlaatklep erg belangrijk omdat de boel anders makkelijk overkookt. Hobby’s en andere interesses zijn ook heel effectief tegen overkoken.

Maak het gerecht af met kleine kruimeltjes fitheid. Dit moet wel vérse fitheid zijn. Het is soms verleidelijk om de voorraad gedroogde fitheid te gebruiken, maar hoewel het iets meer werk is, is het toch beter om gewoon je eigen fitheid continu vers voorhanden te hebben.

Als het gerecht af is, snuif dan regelmatig diep en aandachtig genietend de geur op. En realiseer dat het op smaak houden een continu proces is.

Ten slotte: dit recept is geen garantie voor succes. Want een heel belangrijk ingrediënt, geluk, is helaas lang niet altijd voorhanden.

print dit artikel

  • BART TIMMERS

    Huisarts Bart Timmers is mede-eigenaar van Groepspraktijk Huisartsen in ’s Heerenberg en huisarts-opleider.