Ga naar de inhoud

Joan As Policewoman 2008

Joan As Policewoman, Doornroosje Nijmegen, 2 december 2008

Twee platen heeft ze nog maar gemaakt, maar mijn hart heeft ze al definitief gewonnen. Joan Wasser, frontvrouw van Joan As Policewoman, op 2 december 2008 als trio optredend in Doornroosje, Nijmegen. Na voorprogramma Les Singes (erg jong en breekbaar klinkend, dus vooral nog even laten rijpen) begon de band vrij stipt om 21.30 om inclusief toegift tot 23.30 de zaal beurtelings aandachtig luisterend of wild enthousiast te krijgen. Aandachtig luisterend vooral, omdat de meeste muziek vrij melancholiek, rustig, gedragen en vaak complex en gelaagd van structuur is. Wild enthousiast tussendoor als de langzaam uitstervende klanken van vele vele schitterende nummers seconden wegtikten tussen het moment dat de zaal losbarstte in dankbaar en enthousiast onthaal, door Joan vaak weer dankbaar ontvangen en vaak gepareerd met een of ander grapje. De band werd soms wild enthousiast in wat snellere nummers als Christobel, of de bijna onherkenbare extreem langzaam maar niet minder wild uitgevoerde Jimi Hendryx-cover Fire. Of het maniakaal ontsporende Furious.

Zelden klonk breekbare muziek zo krachtig als op deze avond. Als trio (Drums, Bas en beurtelings door technische problemen geteisterde piano dan wel gitaar) bracht de band een kamerbreed, transparant maar zeer krachtig geluid. En de muziek zelf sprak vaak prachtige verhalen, met veel onnavolgbare harmonieen, loopjes, tegengesteld lopende melodielijnen en natuurlijk de fluwelen powervoice van mr. Policewoman herself. Wondermooi allemaal, ondergedompeld worden in deze overweldigende muzikale schoonheid. Ik moet bekennen dat ik in alle minuten de dag nadien dat ik de gelegenheid had muziek te luisteren de 2 CD’s nog van voor naar achter of geshuffeld via de iPod heb laten spelen om alle her-ontdekte pracht nog eens te horen.

Afsluiter was een extreem traag nummer met elektrische ukelele, omlijst door repeterende open gitaaraccoorden. Een nieuw nummer (titel iets met keyholder) met een exotische, oosters aandoende melodielijn, bijzonder fraai en hypnotiserend haast. Een heel erg mooi slot van een hele mooie muzikale avond.