Ga naar de inhoud

Chromeo 2018

Chromeo, 30 mei 2018, Melkweg, Amsterdam

Dank denk je dat je de muziek nog best aardig bijhoudt. Als iemand je vraagt “ken je die-en-die” dan kun je het je veroorloven wat licht meewarig kijkend achteloos te zeggen: “Heb ik 7 albums van, al 4x live gezien”. Je kunt moeiteloos de top vijf beste albums van afgelopen week met een groepje deskundigen evalueren. Op Lowlands moet je altijd permanent kiezen uit vijf bands die je tegelijkertijd wilt zien. En dan zegt je jongste zoon op een bepaald moment: “Pa, ga je mee naar Chromeo”?

 

Chromeo? 😳

 

Ehmmm……

 

Lang verhaal kort: Luc kende die band wél. En vroeg me dus of ik mee wilde. Waarop het antwoord natuurlijk alleen maar ja kon luiden. Waarna ik ‘m toch maar even had gevraagd wat het dan voor muziek was.

Electrofunk dus en electrofunk live betekende die woensdagavond, in een redelijk afgeladen Melkweg, een soort knallende high-energy disco van het soort waar ik in de jaren ’70 niet van mocht houden want toen had je nog twee kampen, rock of disco, en ik hoorde in het rock-kamp. HoorDE dan he? Want stiekem vond ik toen Funky Town van Lipps Inc. al wel heel erg goed en dat nummer 30% sneller gepitched schoot me iedere keer te binnen bij de eerst funkende feestnummers van dit optreden. Veel electronica en een scheurgitaar (soms twee) en een duo die er zin in had. De criticus in me hoorde af en toe wel heel veel muziek die ik niet zág spelen (ook de scheurgitaar kwam soms uit een doosje) maar de goede zin won het al snel van de kritische attitude. Want Chromeo is vooral veel feel-good muziek om érg goede zin van te krijgen. Naast de high-energy nummers, die na een half uurtje wel een klein beetje begonnen te vervelen, kwamen de wat zwaardere electronische funk-stampers halverwege het optreden als een prettige verrassing. Alles was voor mij nog onbekend, maar in die tweede helft hoorde ik ook echt wel een paar goede songs voorbijkomen.

Het ging redelijk snel voorbij. Een kleine toegift en toen was het optreden al weer voorbij. De drang om nu ineens alle albums van Chromeo te gaan horen is nog niet heel groot, maar ik heb wel ervaren dat Chromeo live een feestje is. En ik verwacht van Luc wel een lijstje met nummers die ik écht niet mag missen.

Zodat ik een volgende keer, als iemand vraagt: “Ken je Chromeo”?….