Ga naar de inhoud

Little Green Cars 2013

Little Green Cars, Paradiso (kleine zaal) Amsterdam, 26 juni 2013

Het blijft een gok, maar daarom ook altijd weer zo leuk en spannend, om een nog onbekend bandje, waar je één goed nummer van kent, te gaan zien. De kans op een tegenvaller is groot. Van de andere kant: Als je zo’n goede single als “The John Wayne” maakt, dan heb je per definitie wel iets in huis. En als je dan ook nog voor je verjaardag een kaartje voor Little Green Cars van Jildou krijgt, dan is er alle reden om op een doordeweekse avond af te reizen naar de kleine zaal van Paradiso.

De kleine zaal is echt klein, maar ook met 40 bezoekers nog niet vol. En op het podium stond opvallend weinig apparatuur. Dus de verwachting was een beginnend rammelbandje gepresenteerd te krijgen. Maar dat bleek niet te kloppen!

Wat wel klopt, is dat LGC een band is die het niet van opsmuk moet hebben. Een paar simpele versterkers, alle aandacht voor het optreden en geen hele verhalen tussen de nummers door. Maar die aandacht voor het optreden was er vanaf de eerste, geconcentreerde minuut, waarin de 6-koppige band met 4 man op rij (3 man en 1 vrouw om precies te zijn) geheel a capella, loepzuiver en overtuigend start. Ogen dicht en mond wagenwijd open. Bamm! Daarna een heel ingetogen begin, met een singer/songwriter achtig nummer alleen begeleid op akoestische gitaar. Vanaf dat moment breidt het palet zich uit tot wat redelijk typisch de LGC-sound genoemd kan worden. Fijne pittige liedjes, met veel meerstemmig “oe-oe-oeoeoehhhhh” (weer eens wat anders dan la la la, maar net zo leuk), felle slaggitaar en beukend, soms wat eentonig drumwerk. Sporadisch nog wat piano, hoewel die in het totale klankbeeld wel erg onderbedeeld werd. Er wordt overtuigend gespeeld en gezongen, de sound klinkt al behoorlijk ervaren. Harper Lee blijkt ook al redelijk bekend in de oren te klinken, maar verder is alle muziek helemaal nieuw. En fris. En fruitig. Wat wil een mens meer?

De toegift wordt weer heel intiem middenin het publiek, onversterkt gespeeld. De band in een cirkel, alleen akoestische gitaar en meerstemmige zang. Een mooie afsluiting.

Heerlijk optreden. Leuk verjaardagskado. En uiteraard heb ik iets met die bandnaam. Want in wat voor autootje rijd ik ook al weer?