Ga naar de inhoud

Concert Wende, Doornroosje

Wende, Doornroosje, Nijmegen, 20 april 2024

“Hé Bart, hoe vond je het?” De klap op mijn schouder kwam van een collega die me passeerde toen ik even in de gang stond na te praten (met ook collega en mede-fan Jildou). In het korte gesprek erna vertelde hij dat hij eerder niet zo veel in Wende zag, te druk, te veel, te “kleinkunsterig”. Maar dat hij op enig moment ineens het licht was gaan zien. Het had mijn verhaal kunnen zijn. Want ook bij mij wakkerde het vuurtje pas echt aan na het optreden op Lowlands 2023.

De opbouw van het optreden kwam ook veel overeen met die van vorig jaar. Wat me van toen nog bijstond was het mooie stukje elektronisch gedragen zacht wiegende pop, die langzaam uitgroeide tot een pulserende techno-achtige orkaan, compleet met psychedelische extreme kleuren (mooi effect!). In het begin werd gekozen voor de wat meer gedragen nummers, al zijn die bij Wende ook altijd al geladen met energie. En energie is ook het sleutelwoord voor het optreden. Ingehouden energie, woorden vol energie, extatische energie, sensuele energie. Een van mijn credo’s is dat muziek mijn batterij is, wat dat betreft was dit dan FastNed on steroids.

De sfeer van een optreden in een zaal is wel anders dan in een tent op Lowlands. Niet beter of slechter, anders, meer compact en meer “toegewijd”. Of het echt waar is wat een artiest beweert met de woorden “ik heb onwijs van jullie genoten” naar het publiek is altijd maar weer gissen, maar ik geloof wel dat ze het meende. Niet alleen in die woorden, maar ook in de manier waarop ze op het podium stond te stralen, de reacties op opmerkingen uit de zaal en de ontspannen grapjes die er meer dan genoeg vielen.

Het was jammer dat we voorprogramma Robin Kester niet meer meekregen wegens parkeerproblemen (van ons, niet van Robin Kester), maar ook zonder voorprogramma was Wende opnieuw een bom aan energie, hartverwarmende teksten en zinderende muziek. Mijn batterij kan weer even mee (tot volgende week, dan op dezelfde plek Yard Act!)